Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?
Pomocnicy Kuchenni Sklep internetowy akcesoria kuchenne

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Tu jesteś: Strona główna \ Przepisy
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Przepisy

PRALINKI CZEKOLADOWE

PRZEPIS na pralinki pochodzi ze strony: www.garkulinar.jun.pl Autorstwa EDI

SKŁADNIKI
2 tabliczki czekolady deserowej

SKŁADNIKI NADZIENIA
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki mleka
1/3 kostki masła
nalewka wiśniowa lub koniak, whisky
10 dkg mleka w proszku (nie granulowane!)
1 łyżeczka kakao (nie koniecznie)
kilka kropelek olejku arakowego lub innego

Smak nadzienia można zmieniać, dając inne proporcje czy składniki

Sposób przygotowania nadzienia
Cukier wsypać do mleka i gotować ok.10 minut, syrop ochłodzić.
Osobno stopić masło, następnie połączyć je z ostudzonym syropem.
Do tego dodawać suche mleko, kakao, pokrojone masło mieszając mikserem na gładką masę, schłodzić w lodówce.

Po schłodzeniu, do masy dodawać nalewkę dokładnie mieszając, nalewki dodać tyle aby konsystencja nadzienia przypominała gęstą śmietanę.

SPOSÓB WYKONANIA
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w garnuszku na parze.
Wyjąć z zamrażarki formę i pędzelkiem wysmarować dokładnie dno i ścianki zagłębień czekoladą, dając więcej czekolady na dno foremek.
Odłożyć foremkę na 10 minut do zamrażarki i ponownie wysmarować zagłębienia tak by ścianki były grube na 2 - 2.5 mm, odstawić do zamrażarki na kilka minut.
Teraz wypełniamy zagłębienia nadzieniem, można rękawem lub łyżeczką, napełniając zostawiamy 2 mm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi, zalewamy czekoladą a nadmiar czekolady zbieramy nożem.
Formę włożyć do zamrażarki, po godzinie można już wyjąć pralinki, najlepiej wyciskać je kolejno wywracając foremki na drugą stronę.

<< zobacz inne przepisy z kategorii Ciasta, ciasteczka i desery

Do przygotowania powyższego przepisu polecamy:

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Opineo
Facebook