Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Przypominamy: Za 10 dni Boże Narodzenie
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Garnek żeliwny, emaliowany niski 2,4 l śr. 24cm CZERWONY LAVA


Informacje o produkcie:
Gotowanie w żeliwnych garnkach nie jest chwilową modą. Odlewane żelazne garnki i patelnie używane są od wieków i były cenione za ich trwałość i ich zdolność do zatrzymywania ciepła, a tym samym poprawę jakości gotowanej żywności.

ŻELIWO to wolne gotowanie, szybkie grillowanie
Ze względu na niską przewodność ciepła żeliwo nagrzewa się cztery razy wolniej niż np. aluminium: naczynia te są idealne do powolnego gotowania, pozwalając żywności gotować się stopniowo, bez utraty wilgoci i unikając przypalania.
Żeliwo zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła.

Żeliwo nagrzewa się na powierzchni dwa razy szybciej niż aluminium jest to obliczone na tzw. ciepło właściwe (ilość ciepła potrzebnego do zwiększenia temperatury danego materiału). Dlatego jest idealne do przygotowywania żywności, które muszą być smażone i grillowane bardzo szybko, podczas gdy potrawa powinna pozostać prawie surowa w środku np. steki.

EMALIA Garnki żeliwne, pokrywane są bardzo gładką emalią z zewnątrz i wewnątrz naczynia, co wpływa na ich estetykę oraz walory użytkowe. Emalia zabezpiecza naczynie przed rdzewieniem oraz produkty przed przywieraniem.
Emalia i żeliwo firmy LAVA są całkowicie nietoksyczne, przetestowane. Mogą ich używać alergicy.

POWOLNE GOTOWANIE, urocza prezentacja
Powolna wymiana ciepła i masywność żeliwa daje w efekcie długie utrzymanie wysokiej temperatury. Dlatego świetnie nadają się do serwowania na stół potraw takich jak zapiekanki. Wprowadzają kolor i  dekoracyjny akcent na naszym stole.

Naczynia żeliwne, które słyną ze swej trwałości i ekologicznego charakteru: żeliwo w 100% nadaje się do recyklingu i oszczędza energię ze względu na jego zdolność do zatrzymywania ciepła. Naczynia będą inwestycją na lata, dlatego polecamy je również na prezent.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze.
Materiał: ŻELIWO
Waga: 4,560 kg.
Cena brutto: 278,80 zł (z VAT) Cena brutto: 207,90 zł (z VAT)

Sztuk:

Dostępność: w magazynie
WYSYŁKA JUTRO
Zadzwoń i zamów pon.-pt. w godz. 9-16:30
(22) 863 01 21; (0) 660 805 978

<< Powrót do listy produktów Poleć znajomej osobie


Dodatkowe informacje:

WYMIARY:

  • średnica 24cm
  • pojemność 2,4 litra

Gdy potrawa tego wymaga można zastosować zamknięty obieg pary.
Dania w naczyniu żeliwnym są gotowane w swojej własnej wodzie, która pozostaje w naczyniu. Zamknięty obieg pary jest uzyskiwany przez płaską pokrywkę, która daje możliwość stosowania wody lub lodu na zewnątrz, w celu zwiększenie kondensacji  (czyli skraplaniu pary wodnej pod pokrywką). 
Bogaty w wartości odżywcze płyn skrapla się na dno naczynia. Proces powtarza się, aż do momentu ugotowania się potrawy.
Ciężka, żeliwna pokrywka  przyczyni się do utrzymania pary w środku naczynia.
Płaski kształt pokrywki z umieszczonymi wypustkami  od spodu,  to efekt równomiernego nawilżania potrawy.
Ten sposób gotowania przy małej ilości wody w temp. od 60 do 100°C pozwala zachować właściwości smakowe i odżywcze produktu i nie wywołuje rozpadu zawartych w nim witamin. Stąd też ugotowane w ten sposób owoce czy warzywa zachowują wszystkie wartości odżywcze

Naczynia żeliwne LAVA COOKING mogą być stosowane do gotowania na otwartym ogniu na wszystkich rodzajach kuchni: elektrycznych, gazowych, ceramicznych płytach grzewczych, indukcyjnych, w piekarniku lub np. w piecu do chleba  i zmywarce.
Nie mogą być one używane w kuchenkach mikrofalowych.

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook