Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?
Pomocnicy Kuchenni Sklep internetowy akcesoria kuchenne

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Tu jesteś: Strona główna \ Porady
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Porady

Noże ceramiczne

POSTĘP W TECHNOLOGII CERAMICZNEJ
Od kilkunastu lat materiały jak cyrkon i korund są wykorzystywane w przemyśle tam, gdzie wymagana jest wytrzymałość, wysoka twardość i odporność mechaniczna na ścieranie m in.:
- w stomatologii, do produkcji koronek i mostków
- w przemyśle jubilerskim, jako substytut diamentu
- w przemyśle, do produkcji specjalistycznych narzędzi tnących

Obecnie ceramika weszła do produkcji przedmiotów codziennego użytku jak: powłoki naczyń, tostery, grzałki na prostownicach do włosów, czajniki oraz właśnie noży.

ZDROWIE + CERAMIKA
Dlatego doskonałą alternatywą w tego typu przypadkach są noże ceramiczne, dzięki którym możemy zapomnieć o rwaniu sałaty czy obieraniu ogórków z odpowiedniej strony, a ponadto wszystkie warzywa i owoce po pokrojeniu są pełne witamin i oryginalnego smaku.

ZALETY NOŻY CERAMICZNYCH
- Twardość, wytrzymałość, odporność na korozje oraz na ścieranie, chemiczna obojętność, są to podstawowe zalety jakie oferuje kompozyt ceramiczny na bazie dwutlenku cyrkonu (cyrkonii ZrO2). Ceramika na bazie cyrkonu jest odporna na kwasy, wilgoć oraz inne substancje chemiczne. Żaden metal nie jest w stanie sprostać takim wymaganiom.

- Ostrza ceramiczne mają zdecydowaną przewagę nad ostrzami wykonanymi ze zwykłej nierdzewnej stali: podczas używania noża zgodnie z przeznaczeniem, nie wymaga on ostrzenia przez wiele, wiele lat, co wynika to tylko i wyłącznie z twardości tego naprawdę wyjątkowego materiału, który jest dziesięciokrotnie twardszy od zwykłej stali i wystarczająco elastyczny, aby niezawodnie służyć nam przez ten cały czas.

- Noże stalowe pozostawiają na krojonych produktach jony metali. Ostrza wykonane z ceramiki są chemicznie obojętne i nie pozostawiają metalicznego smaku ani zapachu na krojonych produktach.

- Dodatkowo ich powierzchnia jest gładka - nie naruszają struktury dlatego noże ceramiczne doskonale nadają się do krojenia jarzyn, owoców, mięsa, ryb itp.

- Dzięki zastosowaniu Cyrkonu i bardzo zaawansowanemu procesowi wypalania, twardość ostrza jest zbliżona do diamentu a jego wyjątkowe właściwości tnące możemy sprawdzać na gorącym pieczywie lub pomidorkach koktajlowych, które również nie są wyzwaniem dla tego typu noży.

- Do ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, co sprawia, że nóż taki doskonale radzi sobie nawet z krojeniem tak niewdzięcznych produktów jak sery feta, a zachowanie go w czystości wymaga jedynie popłukania pod ciepłą wodą.

Aby dokonać trafnego wyboru, niezbędna jest wiedza i przekonanie, że lepiej kupić jeden drogi nóż niż dziesięć tanich. – To przedmiot z pozoru nieistotny, lecz w gruncie rzeczy najważniejszy. Można mieć w kuchni specjalistyczną „aparaturę”, miksery, roboty kuchenne itp., i wszystko to na nic, jeśli zabraknie dobrego noża.

SKŁAD NOŻA CERAMICZNEGO
Nóż ceramiczny to nóż którego głownia wykonywana jest z dwutlenku cyrkonu (ZrO2), co nadaje jej wysoką twardość. Sproszkowany dwutlenek cyrkonu jest prasowany pod bardzo wysokim ciśnieniem w prasie o kształcie głowni noża i tak przygotowany półprodukt jest spiekany izostatycznnie pod ciśnieniem (proces HIP - Hot Isostatic Pressing) w temperaturze około 1000 C przez 5–12 godzin. Po tym procesie powstaje głownia o twardości około 8,5 w skali Mosha. (Dla porównania twardość stali to 6 do 6,5 a twardość diamentu to 10) Tak twarde ostrze wymaga ostrzenia na tarczy diamentowej ale w normalnym użytkowaniu należy to czynić raz na klika lat.

FILM Jak produkuje się noże ceramiczne KYOCERA ?

Wszystkie noże ceramiczne Kyocera są produkowane wyłącznie w Japonii oraz przechodzą bardzo szczegółową kontrolę jakości, która wyklucza wszelkie niedociągnięcia podczas produkcji:

Test wykrywalności
– Noże ceramiczne Kyocera są jednymi z najlepszych oraz najbardziej uznanych noży tego typu na świecie, dlatego posiadają zabezpieczenie, dzięki któremu są wykrywalne w bramkach montowanych m.in. na lotniskach.

Test wytrzymałościowy – Kontroluje czy klinga nie jest zbyt krucha (noże ceramiczne Kyocera są tak wyważone aby nie pękały po przypadkowym upadku)

Test ostrości – Dba, aby każdy nóż był idealnie naostrzony a ostrze wypolerowane, tak by narzędzie to służyło nam przez wiele lat bez konieczności częstego ostrzenia.

Żeby nóż ceramiczny służył przez lata bez potrzeby ponownego ostrzenia, należy:

    * Dbać, żeby nóż nie upadł, zwłaszcza na twardą podłogę (płytki ceramiczne), może to spowodować pęknięcie ostrza.
    * Nie używać noża do podważania jako dźwigni.
    * Nie obracać noża w trakcie krojenia.
    * Nie używać noża do cięcia zamrożonych produktów, kości ani rybich ości.
    * Nie myć noża w zmywarce do naczyń.
    * Nie należy ciąć produktów na powierzchniach kamiennych, ceramicznych, metalowych. Należy używać tylko desek drewnianych lub plastikowych,
    * Nóż należy przechowywać w drewnianym bloku, lub stabilnym miejscu gdzie nie będzie się obijał o inne twarde przedmioty.
    * Nóż należy przechowywać z daleka od dzieci.
    * Nie próbować ostrzyć noża samodzielnie. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie.
    * Nie używać do czyszczenia lub ostrzenia noża papierów ściernych lub proszku ściernego.

Jak ostrzyć nóż ceramiczny?
Generalnie ostrzenie jest potrzebne jedynie po to, żeby zeszlifować małe odpryski na krawędzi tnącej, które mogą się pojawić w przypadku niewłaściwego użycia bądź przechowywania noża. Nóż może być ostrzony tylko na ostrzałce diamentowej w profesjonalnym zakładzie. Ostrzałki do noży stalowych nie nadają się do ostrzenia noża ceramicznego.

 

<< zobacz wszystkie porady

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook