Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Przypominamy: Za 4 dni Dzień Matki
Tu jesteś: Strona główna \ Porady
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Porady

Jak przygotować mak do wypieków?

Do przygotowania masy makowej będziemy potrzebować 500 g maku, 200 g cukru, 100 g masła lub margaryny, 2 białka, 100 g rodzynek, 50 g posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżki miodu, olejek waniliowy lub migdałowy. Wedle uznania dla samku można też dodać cynamon, kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz 50 ml koniaku.

Mak należy najpierw zaparzyć w 500 ml wrzątku. Odstawiamy go potem do wystygnięcia, pozostawiając w  wodzie na około 15 minut, a następnie dwukrotnie mielimy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy, póki nie będą one w miarę równomiernie rozłożone. Na samym końcu masę należy delikatnie wymieszać  z ubitym białkiem.

Jeśli robimy makowca, tak przygotowaną masę wystarczy wyłożyć na rozwałkowane ciasto, zawinąć i włożyć do piekarnika. Masę makową możemy jednak wykorzystać również do wielu innych wypieków.

 

<< zobacz wszystkie porady

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook