Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Przypominamy: Za 3 dni Światowy Dzień Pieczarki
Tu jesteś: Strona główna \ Porady
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Porady

Porady do serwowania Fondue

Informacje użytkowe: 

  • Do fondue z serem nadają się takie gatunki żółtego sera, które zawierają co najmniej 45% tłuszczu w masie suchej, np. ementaler, appenzeller, grojer, gouda, bel paese, edamski, tylżycki, maślany, lub parmezan.
  • Przy przyrządzaniu sosów i past kierujemy się zasadą - kontrast smakowy zamiast harmonii, a więc sosy pikantne i łagodne, lub Kwaśne i słodkie.
  • Przygotowując składniki, liczymy po 200-250g na osobę.
  • Do zanurzenia w serowym fondue nadają się właściwie wszystkie gatunki chleba. Wyjątek stanowią tylko ciężkie chleby razowe.
    Do fondue używa się "surowych" kostek chleba, albo też przesmażonych na maśle czosnkowym lub ziołowym.
  • Do maczania w masie serowej dobrze nadają się warzywa.
    Twarde gatunki, takie jak: marchew, seler, por, kapusta, szparagi, kalarepa - należy wcześniej podgotować, aby były półmiękkie.
    Paprykę, koper włoski, pieczarki - można maczać w roztopionym serze surowe.
  • Dla uszlachetniania potrawy i uzyskania szczególnej nuty smakowej można do fondue dodać musztardę, kapary, drobno posiekane sardele, kostki pomidorów, zioła, posiekane orzechy, różne ziarna (np. sezamowe) i pestki (słonecznikowe lub z dyni).
  • NIEZDARA POKUTUJE :) jeśli ktoś utopi swoją kostkę pieczywa lub mięsa w serowej masie, okrzyknięty zostaje niezdarą. Zgodnie ze szwajcarską tradycją musi zaopatrzyć resztę biesiadników w butelkę wina.

<< zobacz wszystkie porady

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook