Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Przypominamy: Za 1 dzień Dzień Ojca
Tu jesteś: Strona główna \ Porady
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Porady

WOK - bez tajemnic

Ta duża żeliwna patelnia, należy do podstawowego wyposażenia domów w Chinach. Popularność zawdzięcza coraz większej ilości osób lubiących chińska kuchnię. 
Można w nim smażyć zarówno warzywa , jak i mięso czy rybę. Wok ma charakterystyczną zaokrąglony, zwężający się ku dołowi kształt i spłaszczone dno. Chińczycy umieszczają wok bezpośrednio nad ogniem. Dno patelni styka się w samym środku płomienia. W ten sposób najbardziej nagrzane jest płaskie dno, natomiast na brzegach temperatura jest odpowiednio niższa. Odgrywa to istotną role, szczególnie podczas przygotowania potraw, do których składniki dodaje się w pewnych odstępach czasu.

Przygotowanie potrawy w woku:

  • zanim przystąpimy do smażenia, musimy rozgrzać olej, do potraw przyrządzanych w woku nadają się oleje do smażenia w wysokiej temperaturze.  
  • do mocno rozgrzanego naczynia (kiedy tłuszcz zacznie wrzeć) przekładamy pokrojone produkty - małymi porcjami, tak aby olej nie "wykipiał"
  • podsmażone składniki przesuwamy w kierunków brzegów patelni, co pozwala utrzymać je w stałej temperaturze.
  • porcje mięsa, które są jeszcze surowe przesuwamy na środek patelni. w ten sposób potrawa jest równomiernie podsmażona.
  • należy pamiętać, żeby cały czas mieszać potrawę.

Konserwowanie woka ze stali węglowej (informacja pochodzi ze strony: www.kuchniachińska.pl)
Wok ze stali węglowej jest podatny na rdzewienie, dlatego przed rozpoczęciem użytkowania należy poddać go procesowi konserwacji. Jest to operacja łatwa do przeprowadzenia ale dosyć pracochłonna.

Wypalanie w piekarniku

1. Przed wypalaniem woka odkręć wszystkie drewniane rączki. Jeżeli rączek nie można odkręcić należy okręcić je namoczoną szmatą a następnie folią aluminiową, to zabezpiecza je przed spaleniem, jednak po każdym wypalaniu musisz szmatkę namaczać ponownie.

2. Umyj dokładnie nowy wok, możesz użyć płynu do naczyń ale to pierwszy i jedyny raz kiedy to robisz.

3. Przy pomocy szmatki lub papierowego ręcznika nasmaruj wnętrze woka niewielką ilością oleju.

4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Włóż wok i wypalaj 20 min (w czasie wypalania możesz poczuć specyficzny zapach - to zjawisko normalne, najlepiej zamknij drzwi od kuchni i otwórz okno żeby zapach nie rozprzestrzeniał się po mieszkaniu).

5. Wyjmij wok z piekarnika (uwaga jest bardzo gorący - najlepiej wyjąć go szczypcami do kominka lub przez wilgotną szmatkę i rękawicę kuchenną i włożyć szybko do zlewu). Poczekaj aż wystygnie a następnie przy pomocy stalowego zmywaka staraj się zetrzeć jak najwięcej powstałego nalotu (tak jakbyś chciał przywrócić jego oryginalny kolor). Umyj wodą, dokładnie osusz, ponownie pokryj wnętrze olejem i powtórz całą czynność 4 razy :). Po czwartym wypalaniu powstała warstwa patyny będzie bardzo odporna na ścieranie. Wok ma teraz brązowy kolor i jest zakonserwowany.

Po każdym użyciu woka należy go umyć wodą i szczotką lub zmywakiem (nie wolno używać płynu do naczyń), dokładnie wysuszyć i natrzeć odrobiną oleju.
Z czasem im więcej go będziesz używać wok zacznie nabierać ciemniejszego koloru i w końcu stanie się czarny a smażone jedzenie nie będzie przywierać do jego powierzchni.

Użytkowanie woka żeliwnego:
  1. Nowo zakupiony wok należy przed pierwszym użyciem wymyć w gorącej wodzie, następnie wysuszyć.
  2. Rozgrzać wok i zdjąć z ognia – pary oleju mogą się zapalić.
  3. Taki gorący jeszcze wok nacieramy olejem jadalnym naniesionym na dużą szmatkę, uważając aby się nie poparzyć. Tak aby powstała cienka warstwa oleju.
  4. Wok powinien dymić – najlepiej wykonać to na balkonie lub w ogródku J
  5. Po wystygnięciu naczynia, usuwamy nadmiar tłuszczu i garnek jest gotowy do użytku. Woka z blachy węglowej jaki i też patelni żeliwnej NIE WOLNO MYĆ DETERGENTEM !!!!!!!!!!
    Wolno je za to skrobać druciakiem w strumieniu gorącej bieżącej wody a na końcu powinno się je wytrzeć do sucha i zakonserwować olejem jadalnym lub ponownie okresowo wypalić.

<< zobacz wszystkie porady

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook