Moje konto
Przechowalnia
Czas i koszty dostawy
Kontakt
Jak kupować?
Pomocnicy Kuchenni Sklep internetowy akcesoria kuchenne

produkty: 0
suma : 0,00 zł 

Tu jesteś: Strona główna \ Porady
Menu - Pomocnicy Kuchenni
Porady

Ciasta - jak piec, a nie przypalić

Hmm, od czego zacząć ? od piekarnika !
Pamiętaj, że wszelkie wskazówki dotyczące temperatury i czasu pieczenia mają charakter orientacyjny. Każdy piekarnik jest różny np. elektryczny ma grzałkę górna i dolną, a tradycyjny gazowy ma swoje fanaberie :)

  1. Wstawiaj ciasta do nagrzanego piekarnika. Zwłaszcza wypieki o dużej zawartości tłuszczu (np. francuskie, kruche i piaskowe) wymagaja już "na wejście" bardzo wysokiej temperatury.
  2. Temperatury i czasy pieczenia
    - Ciasta drożdżowe, ucierane i półkruche piecze się zazwyczaj w temperaturze 170-190°C (przy włączonym termoobiegu przez około 40 min);
    - Kruche i piaskowe - 190-200°C (przez około 20-30 min),
    - Francuskie - 230-250°C (od 15 do 30 min), półfrancuskie - 220°C.
    - Biszkoptowe - 160-180°C (przez około 15-30 min)
    - Piernik - 150-160°C (od 45 do 60 min)
    - Bezy piecze się, a właściwie suszy, w temperaturze 120°C, koniecznie przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  3. Zdarzają się jednak odstępstwa. Na przykład wypieki z dużą zawartością cukru należy piec w temperaturze o 10-15°C niższej niż ciasta mało słodkie, a serniki, biszkopty i inne ciasta z pianą z białek najpierw w 160-170°C, a gdy wyraźnie urosną - w 180-190°C.
  4. Pamiętaj, że czas pieczenia zależy nie tylko od rodzaju ciasta i właściwości piekarnika, ale też od wielkości, a zwłaszcza wysokości wyrobu. Tak więc najdłużej pieką się baby drożdżowe (dobrze ponad godzinę), najkrócej - ciasta francuskie i kruche (nie dłużej niż 30 min). Bezy suszy się aż 2-3 godz.
  5. Stosowanie papieru do pieczenia zapobiega przywieraniu i przypalneiu ciast do blach lub naczyń.
    Polecam papier szczególnie do ciast kruchych i biszkoptów !
    Poza tym o wiele łatwiej wyjąć takie ciasto i pokroić na cześci.

 

Na podstawie Poradnika Domowego oraz spostrzeżeń własnych :)

<< zobacz wszystkie porady

Obsługa płatności
Partnerzy serwisu - Pomocnicy Kuchenni Aglos.pl Vartma.com Rzetelnafirma.pl Strona chroniona certyfikatem RapidSSL - Gigaone.pl
 
Facebook